Paza starFullstarFullstarFullstarFullstarFull
Aparare starFullstarFullstarFullstarFullstarFull
Alti caini starFullstarFullstarFullstarFullstarFull
Vreme calda starFullstarFullstarFullstarFullstarFull
Vreme rece starFullstarFullstarFullstarFullstarFull
Intretinere starFullstarFullstarFullstarFullstarFull
Telefon: 0766 716 614 / 0728 533 111 / 0753 354 920
COSMOTE: 0766 716 614
Vodafone: 0728 533 111
Orange: 0753 354 920
Trimite mesaj

Totul despre Ciobanesc Caucazian

Federația internațională a câinilor (FCI) Standard #328 este standardul internațional actual pentru caucazieni Ovtcharka și reflectă îndeaproape standardul stabilit de Federația rusă a câinilor (RKF), Clubul național al rasei de origine. 
 
Standard pentru Caucazian Ovcharka 
(Caucazian ciobănesc, Kavkaskaya Ovtcharka, Kauffkasiche Schafferhnde Caucazian ciobănesc)
Din Standard Oficial Club Unit al Rasei (Official United Kennel Club Breed Standard) / FCI Breed Standard
(și United Kennel Club Breed Standard Copyright 2008, United Kennel Club, Inc.)
 
Țara de origine: Rusia, fosta Uniune Sovietică 
 
TEMPERAMENT
Puternic și echilibrat, cu natură calmă. Are o reacție bună de apărare, care va fi folosită la nevoie. De obicei feroce cu străinii și neîncrezător cu ei. Caucazienii sunt câini vioi, inteligenți, câini de pază cu voință puternică. Deși gentili și demonstrativi cu membrii familiei, reacția de apărare activă a caucazienilor și instinctul teritorial puternic fac ca această rasă să fie foarte suspicioasă la oameni sau câini străini. Sunt echilibrați și cu temperament uniform, dar își vor proteja familia și proprietatea de pericol – real sau perceput – cu viteza luminii. Caucazianul Ovcharka are simțuri ascuțite, așa încât sunt foarte alerți și buni urmăritori. Orice schimbare în mediul lor poate avea drept efect lătrat și mârâit de avertizare, mai ales noaptea. Specia se maturizează lent și este încăpățânată. Socializarea și tehnicile de antrenament cu răbdare pot fi folosite pentru a tempera caracteristica Caucazianului Ovcharka de suspiciune și agresivitate față de persoane și câini străini, având drept rezultat un câine matur cu o judecată bună. Această rasă este rezistentă și se poate adapta la o gamă largă de climate.  
Defecte mari: temător, lent
 
Mereu la pândă și în gardă 
 
MĂRIME
Mare. Masculii sunt mai mari și mai solizi. Cățelele sunt mai mici și au o constituție mai ușoară. Înălțimea la greabăn nu trebuie să fie sub 65 cm pentru câini. Cățelele nu trebuie să fie sub 62 cm.
 
BLANA
Blana este naturală și aspră, mai deasă și mai deschisă la interior. Pe cap și partea frontală a membrelor, părul este mai scurt și strâns. Blana se împarte în trei tipuri:
  1) păr lung: păr mai lung sus. Părul lung formează un tip de coamă pe gât și umeri. „Pantaloni” bine dezvoltați mai ales pe spatele piciorului, gros și penat. Păr lung acoperă întreaga coadă, dându-i un aspect gros și stufos. 
  2) păr scurt: gros, relativ scurt, fără coamă. Fără pene pe șolduri, spatele picioarelor sau coadă. 
  3) o varietate între tipurile menționate mai sus. Păr lung, dar fără coamă, pene pe șold, dedesubt și fără coadă stufoasă. 
 
Păr lung
CO cu o blană scurtă frumoasă;
 
Blană de lungime medie
 
Culoare: diferite nuanțe de gri (de la aproape negru la gri cafeniu deschis), ruginiu, roșietic, culoarea paielor (galben-roșcat), galben, alb, pământiu, tigrat, precum și pătat și pestriț, cu sau fără pete alte pe piept, burtă, picioare și vârful cozii. Dacă are o singură culoare, este de dorit să aibă masca neagră. Gri agouti
 
Blond sau pai „galben-roșcat” 
(cu o mască neagră distinctivă)
Ruginiu Pământiu Tigrat Pui pestriț Gri/argintiu Combinație: ruginiu/gri/alb
Alb tot
 
CAPUL
Capul este mare, cu un craniu lat și maxilarele puternic dezvoltate. Văzut de sus, craniul gradat conic și botul formează o singură piesă, de formă bontită. Oprirea este ușor definită și nu abruptă. Lățimea capului este subliniată de blană densă care se îndepărtează de laturile maxilarelor. Capul masculului este mai masiv decât cel al cățelei, care este mai rafinat. 
Defecte: cap disproporționat ușor sau îngust; oprire abruptă sau insuficientă.
Craniu: craniul este plat, larg și împărțit de ușoară brazdă mediană. 
Botul: botul este mai scurt decât jumătate din lungimea capului, dar puternic și bine umplut sub ochi. Se îngustează ușor spre nas. Partea de sus a botului este paralelă cu partea de sus a craniului. Capătul bont al botului este format din buze groase, uscate, care acoperă strâns maxilarul puternic de jos. Pigmentul buzelor este negru. 
Defecte: bot scurt; bot prea scurt sau prea lung; buze care atârnă; salivare.
Dinții: Maxilarul asigură spațiu amplu pentru dinți albi, spațiați în mod egal, mari, care se întâlnesc într-o mușcătură de foarfece. Linia incisivilor este dreaptă și perpendiculară pe liniile exterioare ale maxilarului. Caninii sunt mari și lungi.
Nasul: mare, lat și negru. Este permis ca nasul să fie maro, dacă câinele este alb sau deschis la culoare. Nasul negru și marginea ochilor neagră sunt preferate.
Ochii: negri, de mărime medie și formă ovală. Sunt așezați un pic oblic și adânc sub sprânceană. Pleoape strânse, uscate, înconjurate de pigment negru. 
Defecte: ochi deschiși, ochi de două culori diferite.
Urechi: tăiate sau netăiate. Urechile așezate sus sunt de obicei tăiate în ceea ce se numește „tăierea ciobănescului”. Marginea urechii este îndepărtată orizontal și direct aproape de cap. Dacă sunt netăiate, urechile sunt așezate sus, în formă triunghiulară și se țin strâns de cap. Marginea exterioară a urechii nu ar trebui să fie sub nivelul ochilor.
 
Botul este mai scurt decât fruntea, conic spre buze 
 
GÂTUL
Foarte puternic și scurt. Nu este purtat sus, ci la un unghi de 30-40 grade de linia spatelui. Lungimea gâtului de la occiput la greabăn ar trebui să fie egală cu lungimea capului de la occiput la vârful nasului. Ar trebui descurajat gâtul lung.
Defecte: gât prea lung sau prea slab; gușă.
 
PARTEA ANTERIOARĂ
Umărul este moderat spre spate, formând împreună cu partea de sus a piciorului un unghi de circa 100 grade. Picioarele din față, când sunt văzute din față, sunt drepte, osoase, paralele și destul de depărtate. Lungimea piciorului din față (măsurat de la genunchi la pământ) ar trebui să fie puțin mai mare de jumătate din înălțimea câinelui (măsurată la greabăn). Pintenii sunt scurți, puternici, verticali și, când sunt priviți din lateral, foarte ușor aplecați. Circumferința lor este între 5-1/2 și 6-3/4 inch la masculii maturi și între 5 și 6 inch la femelele mature.
Defecte mari: umeri drepți; picioare din față strâmbe sau subțiri; exterior la genunchi; jos la pinteni.
Labele ar trebui să fie mari, ovale, ferme, în formă de dom și închise bine, cu unghii scurte. 
 
CORP
Proporția lungimii corpului versus înălțimea la greabăn este 100:108. Coastele sunt bine ieșite și lăsate în jos sau ușor în jos, spre genunchi. Pieptul este lat și adânc, cumva în formă de dom. Linia spatelui se înclină foarte ușor în jos de la greabănul lat, muscular, proeminent, spre un spate lat, puternic, cu o linie superioară dreaptă. Șalele sunt scurte, late și ușor arcuite. Crupa este lată, lungă, musculară și aproape plată. Pliuri moderate. Pielea este groasă și elastică. 
Defecte: piept îngust sau mic; șale lungi; spate curbat în jos; șale curbată în sus; crupă îngustă sau abruptă; înalt la spate.
 
INDEX AL STRUCTURII OASELOR
Proporția perimetrului pintenului versus înălțimea la greabăn = masculi 21 - 22; femele 20 - 22.
 
INDEX FORMAT
Proporția lungimii corpului versus înălțimea la greabăn este 100 - 108.
 
PARTEA DIN SPATE
Văzută din față, dreaptă și paralelă, când este privită din lateral. Încheietura genunchiului puțin întinsă în afară. Partea de jos a piciorului scurtă. Încheietură puternică a gleznei, care este lată și puțin întinsă. Metatarsiene solide. Când stă în picioare, picioarele din spate ar trebui să nu se curbeze spre spate. O linie verticală ar trebui să treacă de la fund spre mijlocul încheieturii gleznei la metacarp. Labele din spate are de obicei puțin mai mici decât cele din față, dar ar trebui să fie mari, ovale și ferme, în formă de dom și bine închise, cu unghii scurte. Fără deget rudimentar interior.
 
COADA
Așezată sus și, dacă atârnă, ajunge la încheietura gleznei. Se poate curba pe spate; poate avea formă de cârlig când este purtată jos. Coada tăiată este permisă doar la câinii înregistrați în străinătate. 
 
Coada, dacă atârnă, ajunge la încheietura gleznei. 
 
Penajul frumos al unei cozi este adesea așezat sus, curbat pe spate. 
 
MERSUL
Liber, echilibrat, elastic. La mers sau alergat, picioarele din spate pot părea ușor mai înalte decât cele din față. un mers tipic este o alergare ușoară, care devine alergat mai rapid puțin greoi cu accelerare. Membrele trebuie să se miște paralel într-o linie dreaptă, cu picioarele din față tinzând să se miște spre mijloc. Încheieturile membrelor din față și din spate se întind ușor. Crupa și spatele sar ușor. Greabănul și crupa ar trebui să stea la nivel la mers rapid. Spatele ar trebui să fie solid și fără lăsare sau legănare. 
 
Mersul corect al Caucazianului Ovcharka
 
DEFECTE
Defecte minore – fizic ușor supra-dezvoltat. Caracter letargic. La câinii adulți, un temperament prietenos sau încrezător față străini. Lipsa de definire a genului, adică masculi de tip feminin, femele masculine. Păr subțire, ondulat, fără strat de sub-păr. Culori negru, Black, negru-bălțat și maro în diferite combinații. Un cap care nu este suficient de lat sau solid, prea puternic curbat sau prea abrupt; plat la frunte. Nas scurt sau alungit. Buze care nu sunt ferm închise și nu atârnă. Urechi așezate jos, netăiate. Ochi de culoare deschisă. Pleoape inferioare care atârnă puternic. Dinți uzați și rupți, care nu corespund vârstei câinelui; dinți decolorați. Dinți rupți care nu împiedică o mușcătură cum trebuie; pierderea a nu mai mult de doi din primii premolari sau unui din primii și unui din premolarii secundari. Gât prea lung sau slab. Pieptul destul de plat, unde linia de jos nu atinge înălțimea genunchiului. Abdomen prea în sus sau atârnat. Greabăn slab dezvoltat, neseparat de spate. Un spate slab, curbat sau subțire. Crupa fără mușchi suficienți sau care cade. Mici diferențe în privința unghiului umărului (membrele din față). Partea de sus a picioarelor prea scurtă sau alungită; genunchi ușor ieșiți în afară la picioarele din față. Picioare ușor curbate în afară în timp ce merge, până la pinten puternic curbat. Când este privit din spate, membrele din spate nu sunt complet paralele. În picioare: picioare din spate cu genunchi ușor deformați sau cu picioare aplecate; ambele picioare larg depărtate sau prea apropiate în poziția din picioare. Spate prea plat, prea înalt. Labe slabe sau întinse. Devieri de la mersul normal: întoarcere în interior sau exterior; încheieturi neîntinse suficient. Mișcare neechilibrată sau dură la spatelui la mers alert. Crupă ridicată; ușoară legănare a crupei; legănare a fundului.
 
Defecte majore – fizic prea mic sau umflat. Devieri severe de la mărimea dată. Înălțime greabăn sub 65 cm (masculi), 62 cm (femele). Orice afișare în inel de timiditate sau lașitate; un câine apatic; fără caracter de gardian. Deviere puternică la tip de gen; masculi foarte feminini. Mascul criptorhid sau monorchid. Păr subțire, ondulat; fără sub-păr. Blana albă toată sau negru cu pete și culori de maro în diferite combinații; culoare roșie sau roșu cu alb. Un cap nesubstanțial cu bot ascuțit; nas cârn; un cap care nu este în echilibru cu corpul în general. Ochi de culori diferite; pleoapa inferioară care atârnă, care arată parțial sclerotica. Dinți mici, subțiri sau subdezvoltați; incisivi nealiniați; pierdere premolar 3 sau 4, sau un molar; smalț foarte deteriorat. Piept plat, îngust sau subdezvoltat. Spate lung, atârnat sau cocoșat într-o parte. Crupa prea subțire sau scurtă, sau o crupă care cade abrupt. Umeri drepți sau ascuțiți; partea de sus a picioarelor strâmbă sau cu oase subțiri; genunchi foarte ieșiți în afară. Aruncarea picioarelor spre partea din afară la mers, picioare aplecate; unul sau ambele picioare anterioare. Deviere puternică de la paralelism. Spate foarte drept, crupa prea înaltă. Labe răsfirate sau plate. Mers inhibat; stângaci la mers alert; crupa ținută sus la greabăn; crupa bruscă la mers rapid; buiestru.
 
DESCALIFICARE
Orice deviere de la mușcătura în foarfece, singura permisă. Mascul monorchid sau criptorhid. Masculii trebuie să aibă două testicule normal vizibile, bine așezate în scrot. Glande prostată subdezvoltate. Pierdere canin sau incisiv. Pierdere premolar 3 sau 4 sau molar. Orice prezență de timiditate sau lașitate extremă la adult va duce la descalificare.

 

COSMOTE | 0766 716 614
VODAFONE | 0728 533 111
ORANGE | 0753 354 920
Totul despre Ciobanesc Caucazian


Federația internațională a câinilor (FCI) Standard #328 este standardul internațional actual pentru caucazieni Ovtcharka și reflectă îndeaproape standardul stabilit de Federația rusă a câinilor (RKF), Clubul național al rasei de origine. 
 
Standard pentru Caucazian Ovcharka 
(Caucazian ciobănesc, Kavkaskaya Ovtcharka, Kauffkasiche Schafferhnde Caucazian ciobănesc)
Din Standard Oficial Club Unit al Rasei (Official United Kennel Club Breed Standard) / FCI Breed Standard
(și United Kennel Club Breed Standard Copyright 2008, United Kennel Club, Inc.)
 
Țara de origine: Rusia, fosta Uniune Sovietică 
 
TEMPERAMENT
Puternic și echilibrat, cu natură calmă. Are o reacție bună de apărare, care va fi folosită la nevoie. De obicei feroce cu străinii și neîncrezător cu ei. Caucazienii sunt câini vioi, inteligenți, câini de pază cu voință puternică. Deși gentili și demonstrativi cu membrii familiei, reacția de apărare activă a caucazienilor și instinctul teritorial puternic fac ca această rasă să fie foarte suspicioasă la oameni sau câini străini. Sunt echilibrați și cu temperament uniform, dar își vor proteja familia și proprietatea de pericol – real sau perceput – cu viteza luminii. Caucazianul Ovcharka are simțuri ascuțite, așa încât sunt foarte alerți și buni urmăritori. Orice schimbare în mediul lor poate avea drept efect lătrat și mârâit de avertizare, mai ales noaptea. Specia se maturizează lent și este încăpățânată. Socializarea și tehnicile de antrenament cu răbdare pot fi folosite pentru a tempera caracteristica Caucazianului Ovcharka de suspiciune și agresivitate față de persoane și câini străini, având drept rezultat un câine matur cu o judecată bună. Această rasă este rezistentă și se poate adapta la o gamă largă de climate.  
Defecte mari: temător, lent
 
Mereu la pândă și în gardă 
 
MĂRIME
Mare. Masculii sunt mai mari și mai solizi. Cățelele sunt mai mici și au o constituție mai ușoară. Înălțimea la greabăn nu trebuie să fie sub 65 cm pentru câini. Cățelele nu trebuie să fie sub 62 cm.
 
BLANA
Blana este naturală și aspră, mai deasă și mai deschisă la interior. Pe cap și partea frontală a membrelor, părul este mai scurt și strâns. Blana se împarte în trei tipuri:
  1) păr lung: păr mai lung sus. Părul lung formează un tip de coamă pe gât și umeri. „Pantaloni” bine dezvoltați mai ales pe spatele piciorului, gros și penat. Păr lung acoperă întreaga coadă, dându-i un aspect gros și stufos. 
  2) păr scurt: gros, relativ scurt, fără coamă. Fără pene pe șolduri, spatele picioarelor sau coadă. 
  3) o varietate între tipurile menționate mai sus. Păr lung, dar fără coamă, pene pe șold, dedesubt și fără coadă stufoasă. 
 
Păr lung
CO cu o blană scurtă frumoasă;
 
Blană de lungime medie
 
Culoare: diferite nuanțe de gri (de la aproape negru la gri cafeniu deschis), ruginiu, roșietic, culoarea paielor (galben-roșcat), galben, alb, pământiu, tigrat, precum și pătat și pestriț, cu sau fără pete alte pe piept, burtă, picioare și vârful cozii. Dacă are o singură culoare, este de dorit să aibă masca neagră. Gri agouti
 
Blond sau pai „galben-roșcat” 
(cu o mască neagră distinctivă)
Ruginiu Pământiu Tigrat Pui pestriț Gri/argintiu Combinație: ruginiu/gri/alb
Alb tot
 
CAPUL
Capul este mare, cu un craniu lat și maxilarele puternic dezvoltate. Văzut de sus, craniul gradat conic și botul formează o singură piesă, de formă bontită. Oprirea este ușor definită și nu abruptă. Lățimea capului este subliniată de blană densă care se îndepărtează de laturile maxilarelor. Capul masculului este mai masiv decât cel al cățelei, care este mai rafinat. 
Defecte: cap disproporționat ușor sau îngust; oprire abruptă sau insuficientă.
Craniu: craniul este plat, larg și împărțit de ușoară brazdă mediană. 
Botul: botul este mai scurt decât jumătate din lungimea capului, dar puternic și bine umplut sub ochi. Se îngustează ușor spre nas. Partea de sus a botului este paralelă cu partea de sus a craniului. Capătul bont al botului este format din buze groase, uscate, care acoperă strâns maxilarul puternic de jos. Pigmentul buzelor este negru. 
Defecte: bot scurt; bot prea scurt sau prea lung; buze care atârnă; salivare.
Dinții: Maxilarul asigură spațiu amplu pentru dinți albi, spațiați în mod egal, mari, care se întâlnesc într-o mușcătură de foarfece. Linia incisivilor este dreaptă și perpendiculară pe liniile exterioare ale maxilarului. Caninii sunt mari și lungi.
Nasul: mare, lat și negru. Este permis ca nasul să fie maro, dacă câinele este alb sau deschis la culoare. Nasul negru și marginea ochilor neagră sunt preferate.
Ochii: negri, de mărime medie și formă ovală. Sunt așezați un pic oblic și adânc sub sprânceană. Pleoape strânse, uscate, înconjurate de pigment negru. 
Defecte: ochi deschiși, ochi de două culori diferite.
Urechi: tăiate sau netăiate. Urechile așezate sus sunt de obicei tăiate în ceea ce se numește „tăierea ciobănescului”. Marginea urechii este îndepărtată orizontal și direct aproape de cap. Dacă sunt netăiate, urechile sunt așezate sus, în formă triunghiulară și se țin strâns de cap. Marginea exterioară a urechii nu ar trebui să fie sub nivelul ochilor.
 
Botul este mai scurt decât fruntea, conic spre buze 
 
GÂTUL
Foarte puternic și scurt. Nu este purtat sus, ci la un unghi de 30-40 grade de linia spatelui. Lungimea gâtului de la occiput la greabăn ar trebui să fie egală cu lungimea capului de la occiput la vârful nasului. Ar trebui descurajat gâtul lung.
Defecte: gât prea lung sau prea slab; gușă.
 
PARTEA ANTERIOARĂ
Umărul este moderat spre spate, formând împreună cu partea de sus a piciorului un unghi de circa 100 grade. Picioarele din față, când sunt văzute din față, sunt drepte, osoase, paralele și destul de depărtate. Lungimea piciorului din față (măsurat de la genunchi la pământ) ar trebui să fie puțin mai mare de jumătate din înălțimea câinelui (măsurată la greabăn). Pintenii sunt scurți, puternici, verticali și, când sunt priviți din lateral, foarte ușor aplecați. Circumferința lor este între 5-1/2 și 6-3/4 inch la masculii maturi și între 5 și 6 inch la femelele mature.
Defecte mari: umeri drepți; picioare din față strâmbe sau subțiri; exterior la genunchi; jos la pinteni.
Labele ar trebui să fie mari, ovale, ferme, în formă de dom și închise bine, cu unghii scurte. 
 
CORP
Proporția lungimii corpului versus înălțimea la greabăn este 100:108. Coastele sunt bine ieșite și lăsate în jos sau ușor în jos, spre genunchi. Pieptul este lat și adânc, cumva în formă de dom. Linia spatelui se înclină foarte ușor în jos de la greabănul lat, muscular, proeminent, spre un spate lat, puternic, cu o linie superioară dreaptă. Șalele sunt scurte, late și ușor arcuite. Crupa este lată, lungă, musculară și aproape plată. Pliuri moderate. Pielea este groasă și elastică. 
Defecte: piept îngust sau mic; șale lungi; spate curbat în jos; șale curbată în sus; crupă îngustă sau abruptă; înalt la spate.
 
INDEX AL STRUCTURII OASELOR
Proporția perimetrului pintenului versus înălțimea la greabăn = masculi 21 - 22; femele 20 - 22.
 
INDEX FORMAT
Proporția lungimii corpului versus înălțimea la greabăn este 100 - 108.
 
PARTEA DIN SPATE
Văzută din față, dreaptă și paralelă, când este privită din lateral. Încheietura genunchiului puțin întinsă în afară. Partea de jos a piciorului scurtă. Încheietură puternică a gleznei, care este lată și puțin întinsă. Metatarsiene solide. Când stă în picioare, picioarele din spate ar trebui să nu se curbeze spre spate. O linie verticală ar trebui să treacă de la fund spre mijlocul încheieturii gleznei la metacarp. Labele din spate are de obicei puțin mai mici decât cele din față, dar ar trebui să fie mari, ovale și ferme, în formă de dom și bine închise, cu unghii scurte. Fără deget rudimentar interior.
 
COADA
Așezată sus și, dacă atârnă, ajunge la încheietura gleznei. Se poate curba pe spate; poate avea formă de cârlig când este purtată jos. Coada tăiată este permisă doar la câinii înregistrați în străinătate. 
 
Coada, dacă atârnă, ajunge la încheietura gleznei. 
 
Penajul frumos al unei cozi este adesea așezat sus, curbat pe spate. 
 
MERSUL
Liber, echilibrat, elastic. La mers sau alergat, picioarele din spate pot părea ușor mai înalte decât cele din față. un mers tipic este o alergare ușoară, care devine alergat mai rapid puțin greoi cu accelerare. Membrele trebuie să se miște paralel într-o linie dreaptă, cu picioarele din față tinzând să se miște spre mijloc. Încheieturile membrelor din față și din spate se întind ușor. Crupa și spatele sar ușor. Greabănul și crupa ar trebui să stea la nivel la mers rapid. Spatele ar trebui să fie solid și fără lăsare sau legănare. 
 
Mersul corect al Caucazianului Ovcharka
 
DEFECTE
Defecte minore – fizic ușor supra-dezvoltat. Caracter letargic. La câinii adulți, un temperament prietenos sau încrezător față străini. Lipsa de definire a genului, adică masculi de tip feminin, femele masculine. Păr subțire, ondulat, fără strat de sub-păr. Culori negru, Black, negru-bălțat și maro în diferite combinații. Un cap care nu este suficient de lat sau solid, prea puternic curbat sau prea abrupt; plat la frunte. Nas scurt sau alungit. Buze care nu sunt ferm închise și nu atârnă. Urechi așezate jos, netăiate. Ochi de culoare deschisă. Pleoape inferioare care atârnă puternic. Dinți uzați și rupți, care nu corespund vârstei câinelui; dinți decolorați. Dinți rupți care nu împiedică o mușcătură cum trebuie; pierderea a nu mai mult de doi din primii premolari sau unui din primii și unui din premolarii secundari. Gât prea lung sau slab. Pieptul destul de plat, unde linia de jos nu atinge înălțimea genunchiului. Abdomen prea în sus sau atârnat. Greabăn slab dezvoltat, neseparat de spate. Un spate slab, curbat sau subțire. Crupa fără mușchi suficienți sau care cade. Mici diferențe în privința unghiului umărului (membrele din față). Partea de sus a picioarelor prea scurtă sau alungită; genunchi ușor ieșiți în afară la picioarele din față. Picioare ușor curbate în afară în timp ce merge, până la pinten puternic curbat. Când este privit din spate, membrele din spate nu sunt complet paralele. În picioare: picioare din spate cu genunchi ușor deformați sau cu picioare aplecate; ambele picioare larg depărtate sau prea apropiate în poziția din picioare. Spate prea plat, prea înalt. Labe slabe sau întinse. Devieri de la mersul normal: întoarcere în interior sau exterior; încheieturi neîntinse suficient. Mișcare neechilibrată sau dură la spatelui la mers alert. Crupă ridicată; ușoară legănare a crupei; legănare a fundului.
 
Defecte majore – fizic prea mic sau umflat. Devieri severe de la mărimea dată. Înălțime greabăn sub 65 cm (masculi), 62 cm (femele). Orice afișare în inel de timiditate sau lașitate; un câine apatic; fără caracter de gardian. Deviere puternică la tip de gen; masculi foarte feminini. Mascul criptorhid sau monorchid. Păr subțire, ondulat; fără sub-păr. Blana albă toată sau negru cu pete și culori de maro în diferite combinații; culoare roșie sau roșu cu alb. Un cap nesubstanțial cu bot ascuțit; nas cârn; un cap care nu este în echilibru cu corpul în general. Ochi de culori diferite; pleoapa inferioară care atârnă, care arată parțial sclerotica. Dinți mici, subțiri sau subdezvoltați; incisivi nealiniați; pierdere premolar 3 sau 4, sau un molar; smalț foarte deteriorat. Piept plat, îngust sau subdezvoltat. Spate lung, atârnat sau cocoșat într-o parte. Crupa prea subțire sau scurtă, sau o crupă care cade abrupt. Umeri drepți sau ascuțiți; partea de sus a picioarelor strâmbă sau cu oase subțiri; genunchi foarte ieșiți în afară. Aruncarea picioarelor spre partea din afară la mers, picioare aplecate; unul sau ambele picioare anterioare. Deviere puternică de la paralelism. Spate foarte drept, crupa prea înaltă. Labe răsfirate sau plate. Mers inhibat; stângaci la mers alert; crupa ținută sus la greabăn; crupa bruscă la mers rapid; buiestru.
 
DESCALIFICARE
Orice deviere de la mușcătura în foarfece, singura permisă. Mascul monorchid sau criptorhid. Masculii trebuie să aibă două testicule normal vizibile, bine așezate în scrot. Glande prostată subdezvoltate. Pierdere canin sau incisiv. Pierdere premolar 3 sau 4 sau molar. Orice prezență de timiditate sau lașitate extremă la adult va duce la descalificare.

 

Contact
COSMOTE | 0766 716 614
VODAFONE | 0728 533 111
ORANGE | 0753 354 920